|     
 
 
 
 |  | Strona: 1 / 2>>>    strony: [1]2 | 
 
 | Wielkanocne przysmaki |  | 
 |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:11:01 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66879
 Od: 2008-2-14
 
 | WIELKANOCNE PTASIE GNIAZDKA
 Jaja przepiórcze na bagietce z kiełkami
 
 Składniki na 6 porcji
 
 •		18 jajeczek przepiórczych
 
 •		1 mała makrela wędzona
 
 •		2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy
 
 •		1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
 
 •		1 bagietka
 
 •		kiełki lucerny, listki sałaty
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.
 Jajka przepiórcze obmyć i ugotować na twardo (ok 4 min) i obrać ze skorupek.
 
 2.
 Makrelę obrać po czym zmielić i wymieszać z majonezem, musztardą i papryką. Bagietkę pokroić prostopadle na kromeczki grubości ok 2 cm. Smarować każdą kromkę masą, na środku układać jajeczka (2-3 w zależności od wielkości przekroju bagietki) a dookoła kiełki , które ładnie lepią się do pasty. Zamiast pasty mozna użyć np. majonezu z chrzanem. Gniazdka ułozyć na listkach sałaty.
 
  |  |  |  |  | Electra | 31.10.2025 03:13:17 |  |  
 
  | 
			
			
		 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:13:08 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66881
 Od: 2008-2-14
 
 | ZIELONE UFO-JAJA 
  
 Składniki na 4 porcje
 
 •		8 jaj ugotowanych na twardo
 
 •		1 duże awokado (dojrzałe!!)
 
 •		2 łyżki majonezu, 1 łyżka ostrej musztardy
 
 •		sok z pół cytryny
 
 •		pół szklanki drobno siekanych orzechów włoskich
 
 •		sól i pieprz czarny do smaku
 
 •		szczypiorek i kukurydza z puszki do dekoracji
 
 Ugotowane na twardo jaja kroimy na połówki (wzdłuż) i wyjmujemy do miseczki żółtka. Dodajemy dojrzały miąsz z 1 awokado - skrapiamy cytryną by nie sczerniał. rozgniatamy dokładnie widelcem lub miksujemy blenderem. Do masy dodajemy majonez, musztardę połowę orzechów i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Napełniamy połówki jaj masą , połowę jaja posypujemy orzechami, a na drugiej połówce robimy oczka z kukurydzy i czułki ze szczypiorku. Układamy na półmisku . Jest miłym i zdrowym akcentem świątecznego stołu szczególnie dla małych biesiadników.
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:15:06 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66882
 Od: 2008-2-14
 
 | Jajka pysznie faszerowane 
  
 Składniki
 
 •		10 jajek
 
 •		1 opakowanie serka twarogowego cebulowego lub czosnkowego
 
 •		10 dag szynki konserwowej
 
 •		2-3 ogórki konserwowe
 
 •		kilka rzodkiewek
 
 •		1 mała cebula
 
 •		2-3 kawałki papryki konserwowej
 
 •		ewentualnie drobny szczypiorek
 
 •		majonez "Babuni"
 
 •		sól, pieprz
 
 •		odrobina cukru
 
 •		Do dekoracji: sałata i natka pietruszki
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przepołowić i wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać serek twarogowy i wyrobić widelcem na gładką masę.
 
 2.		Cebule bardzo drobno posiekać. Szynkę, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy jajecznej. Ponownie dokładnie wymieszać. Posiekać drobno szczypiorek. Połączyć z masą. Dodać kilka łyżek majonezu (około 2-3), sól, pieprz do smaku, oraz odrobinę cukru i ponownie dokładnie wymieszać. Schłodzić.
 
 3.		Następnie układać łyżką w wydrążonych jajkach. Na koniec ułożyć jajka na półmisku, na liściach sałaty, udekorować "ślimaczkami" z majonezu i np. zieloną pietruszką. Smacznego!!!
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:16:59 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66884
 Od: 2008-2-14
 
 | Wiosenny pasztecik jajeczno - pieczarkowy 
  
 Składniki
 
 •		10 jajek ugotowanych na twardo
 
 •		25-30 dag pieczarek
 
 •		duża cebula
 
 •		4 łyżki groszku konserwowego z puszki
 
 •		4 łyżki żółtego startego sera (niekoniecznie)
 
 •		pęczek posiekanego szczypiorku
 
 •		2 jajka surowe
 
 •		3/4 szklanki bułki tartej
 
 •		4 łyżki gęstej śmietany
 
 •		1-2 łyżki majonezu ("kielecki" lub "babuni")
 
 •		sól, pieprz
 
 •		kilka łyżek oleju do smażenia
 
 •		tłuszcz i bułka tarta do foremki keksówki
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.				Jajka ugotowane na twardo obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
 
 2.				Pieczarki i cebulę obieramy, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i pieczarki, smażymy około 10 minut. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy starte jajka, starty żółty ser (niekonieczne), groszek z puszki, posiekany szczypiorek, bułkę tartą, majonez, śmietanę i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 
 3.				Formę keksówę (mniejszą lub większą - najwyżej będzie różnica w wysokości pasztetu) smarujemy tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Wykładamy masę i pieczemy około godzinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
 
 4.				Podajemy po przestygnięciu, np. z sosem majonezowo- śmietanowym ze szczypiorkiem, ketchupem itp... Smacznego !
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:18:26 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66885
 Od: 2008-2-14
 
 | Chrzanowa sałatka 
 
  
 Składniki na 4 porcje
 
 •		50 dag makaronu literki
 
 •		20 dag łososia wędzonego
 
 •		1 papryka żółta
 
 •		1 papryka czerwona
 
 •		2 łyż chrzanu ze słoiczka, 2 łyż majonezu
 
 •		2 pomidory
 
 •		sól, pieprz
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Warzywa drobno pokroić w kostkę. Makaron ugotować w/g przepisu.
 
 2.		Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać chrzan i majonez oraz doprawić. Pyszna !!!
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:20:20 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66886
 Od: 2008-2-14
 
 | Wielkanocny żurek na śniadanie.
 
 Składniki na 2 porcje
 
 •		Barszcz biały tzw. żurek - kupiony w sklepie lub wykonany osobiście
 
 •		różne rodzaje wędlin z lodówki - po kawałeczku
 
 •		dwa jajka na twardo
 
 •		korzeń chrzanu (umyty i obrany)
 
 
 
 
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Kroimy wędlinki w drobniutką kosteczkę , mieszamy je ze sobą w jednym naczyniu. Do głębokich talerzy wkładamy solidne porcje krajanki.
 
 2.		Na wierzch kopczyka sypiemy pokrojone 1-jajko na twardo. Strugamy chrzan na tarce i też posypujemy kopczyk.
 
 3.		Zagotowujemy żurek , jeszcze wrzący wlewamy na talerz. Podajemy z chlebem pszennym lub żytnim.Smacznego!!!
 
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:22:58 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66887
 Od: 2008-2-14
 
 | Jajka w sosie andaluzyjskim 
 
  
 Składniki
 
 •		5-7 jajek
 
 •		czubata łyżka keczupu
 
 •		szklanka majonezu
 
 •		3 papryki czerwone marynowane
 
 •		sól
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na połowę, ułożyć na półmisku, zalać sosem i ochłodzić.
 
 2.		Przygotowanie sosu: majonez wymieszać z keczupem, dodać paprykę pokrojoną w krótkie, cienkie paseczki.
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:26:07 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66889
 Od: 2008-2-14
 
 | Kurczak pieczony w sosie słodko-kwaśnym 
 
  
 Składniki na 4 porcje:
 •		kurczak o wadze ok. 2 kg
 
 •		sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
 
 •		garść grubo posiekanej zielonej pietruszki
 
 •		4 kawałki imbiru o wielkości kciuka, starte na tarce razem ze skórką
 
 •		2 strąki czerwonej papryki, przepołowione i wypestkowane
 
 •		2 strąki żółtej papryki, przepołowione i wypestkowane
 
 •		4 czerwone cebule, obrane
 
 •		2 świeże papryczki chilli, przekrojone na pół
 
 •		dojrzały ananas, obrany, pokrojony na ćwiartki i posiekany
 
 •		łyżka pokruszonych nasion kopru włoskiego
 
 •		oliwa
 
 •		2 łyżki cukru
 
 •		6 łyżek octu balsamicznego
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C. Przypraw obficie kurczaka w środku i na zewnątrz, a następnie napełnij pietruszką wymieszaną z imbirem. Pokrój papryki i cebule na ćwiartki i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj chilli, ananasa i nasiona kopru. Polej kilkoma łyżkami oliwy, oprósz solą, pieprzem i starannie wymieszaj. Na warzywach połóż kurczaka, posmaruj niewielką ilością oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczak jest gotowy, kiedy mięso na udkach daje się łatwo oddzielić od kości.
 
 2.		Przełóż kurczaka na talerz razem z połową warzyw i ananasa. Odstaw na 5 min, a w tym czasie przygotuj sos. Resztę warzyw z ananasem przełóż z naczynia żaroodpornego do pojemnika malaksera, dodaj cukier, ocet, przypraw do smaku solą i zmiksuj na gładki sos – w razie potrzeby możesz go rozcieńczyć odrobiną wrzątku. Raz jeszcze przypraw do smaku.
 
 3.		Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, aby tak przyrządzonego kurczaka można było podać z czymś innym niż zasmażany makaron lub ryż gotowany w wodzie albo na parze. Smacznego!
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:27:39 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66890
 Od: 2008-2-14
 
 | Roladki wołowe
 
 Składniki na 4 porcje
 
 •		50 dkg wołowiny zrazowej
 
 •		20 dkg wędzonego boczku
 
 •		2-3 cebule, 2-3 ogórki kiszone
 
 •		20 dkg kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej
 
 •		skórki z razowego chleba
 
 •		musztarda,sól, pieprz,piwo lub wywar,tłuszcz do smażenia
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Wołowinę pokroić na plastry,zbić tłuczkiem i uformować owalne plastry.Posypać pieprzem i solą ,posmarować musztardą.
 
 2.		Boczek pokroić w plastry.Kiełbasę,ogórki,skórki z chleba w słupki.Cebulę w piórka.
 
 3.		Na przygotowane plastry mięsa układać boczek, cebulę,kiełbaskę,ogórki i skórki chleba.Całość zwijać w rulon,spiąć wykałaczką.
 
 4.		Na rozgrzanej patelni obsmażać roladki.Gdy się zrumienią przełożyć do rondla,podlać piwem lub wywarem i dusić do miękkości.Pod koniec duszenia włożyć 1-2 kromki chleba razowego w celu zagęszczenia sosu.
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:29:11 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66891
 Od: 2008-2-14
 
 | Żur w chlebie 
 
  
 Składniki
 
 •		2 małe chlebki (12 cm średnicy)
 
 •		0,5 l zakwasu
 
 •		marchewka, seler, cebula
 
 •		8 jajeczek przepiórczych
 
 •		ziele angielskie, liść laurowy
 
 •		2 suszone grzyby
 
 •		sól, pieprz
 
 •		białko jajka
 
 •		0,25 l śmietany
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby zalej 2 l wody i gotuj godzinę. Przecedź, dodaj zakwas, przetarty czosnek, pogotuj chwilę. Pod koniec wlej śmietanę, przypraw.
 
 2.		Z chlebów odetnij wierzchy, wydrąż miąższ, środki posmaruj białkiem, zapiecz. Do tak przygotowanych chlebków wlej żur. Podawaj z jajami przepiórczymi na twardo.
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:31:17 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66895
 Od: 2008-2-14
 
 | Schab w sosie czosnkowo - serowym z pieczarkami
 
 
  Składniki
 
 •		4 kotleciki schabowe bez kości
 
 •		25 dag pieczarek
 
 •		10 dag sera żółtego
 
 •		4 ząbki czosnku
 
 •		2 szklanki bulionu (może być z kostki-np. grzybowy)
 
 •		pół szklanki gęstej śmietany
 
 •		mąka
 
 •		kilka łyżek oleju
 
 •		sól, pieprz
 
 •		posiekana zieleninka (natka pietruszki, szczypiorek)
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.				Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla. Zalewamy bulionem. Dusimy.
 
 2.				W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki lub półplasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. godzinki, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia. Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku.
 
 3.				Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z ciepłym sosem.
 
 4.				Podajemy schab z ziemniakami, ryżem, posypujemy porcje posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego !
 
 |  |  |  |  | Electra | 31.10.2025 03:13:17 |  |  
 
  | 
			
			
		 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:33:19 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66896
 Od: 2008-2-14
 
 | Smażony schab z serem mimolette 
  
 Składniki na 4 porcje
 
 
 
 •		6 grubszych plastrów schabu
 
 •		6 plasterków sera Mimolette
 
 
 
 •		przyprawy:
 
 
 
 •		sól
 
 •		pieprz cayenne
 
 •		pieprz ziołowy
 
 •		tymianek
 
 •		rozmaryn
 
 
 
 
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.				Schab rozbijamy dość cienko. Przyprawiamy. Kładziemy na połówce schabu ser żółty i składamy schab na pół - mocno go dociskając. Nie bójmy się tego, że po bokach wystaje ser... potem, po usmażeniu kapitalnie to wygląda.
 
 2.				Posypujemy z wierzchu mocno przyprawami. Obtaczamy w mące. Smażymy na wolnym ogniu z obydwu stron na złotawy kolor.
 
 3.				Podajemy gorące do ziemniaczków i surówek. Smacznego !!!
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:35:18 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66897
 Od: 2008-2-14
 
 | Wyjątkowa polędwica wieprzowa 
 
  
 Składniki na 4 porcje
 
 •		1 łyżka ziaren białego pieprzu
 
 •		1 łyżka ziaren kolendry
 
 •		4 1/2 łyżki mielonego cynamonu
 
 •		2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 
 •		1 łyżeczka mielonych goździków
 
 •		3 1/2 łyżki niesłodzonego kakao
 
 •		4 łyżki soli morskiej, najlepiej szarej
 
 •		2 polędwice wieprzowe (okolo 1/2 kg każda)
 
 •		Oliwa z oliwek
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Oczywiście ten kto nie ma czasu, albo nie chce się bawić z przyprawami, może pominąć pierwszy etap przygotowań i użyć zmielonych już produktów. Ten kto ma czas i ochote najpierw musi wykonać mieszankę przypraw w bardziej pracochłonny sposób. Na rozgrzanej patelni trzeba prażyć ziarna białego pieprzu i kolendry aż do momentu kiedy zaczną pękać. Następnie dokładnie należy je zmielić, utłuc, rozdrobnić według sobie znanego sposobu i połączyć je z resztą przypraw włącznie z kakao i solą.
 
 2.		Polędwice proszę oczyścić z kawałków tłuszczu i błony. Następnie dokładnie natrzyj mięso przygotowaną mieszanką przypraw. Potrzebna nam będzie tylko część proszku, resztę można przechowywać do trzech miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
 
 3.		Na dużej patelni rozgrzej oliwę i kiedy już jest naprawdę gorąca, wyłóż na nią kawałki mięsa i smaż z każdej strony aż do mocnego zbrązowienia (około 2 minuty z każdej możliwej strony). Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C piecz kawałki mięsa przez około 20-30 minut, albo do momentu aż będą zupełnie gotowe w środku. Odczekaj 10 minut zanim zaczniesz kroić polędwice na porcje. Danie jest naprawdę zaskakująco smaczne i robi wrażenie. Dobre jest podane z sałatą z cytrusowym winegretem.
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:37:37 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66898
 Od: 2008-2-14
 
 | Jajka marynowane "kolorowe"
 
  Składniki
 
 •		Proporcje na 6 jajek (3 czerwone i 3 żółte)
 
 
 Czerwone:
 
 •		1 szkl. wywaru z buraków czerwonych, 2 liście laurowe,
 
 •		5 goździków, 1 łyżka cukru, 100 ml czerwonego octu winnego
 
 •		1 łyżeczka soli.
 
 
 Żółte:
 
 •		1 łyżka kurkumy, 1 łyżeczka curry w proszku, 2 liście laurowe,
 
 •		1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 5 goździków, 2 łyżki sosu sojowego,
 
 •		1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 100 ml jasnego octu winnego
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.				Czerwone: gotujemy wywar z buraków lub używamy koncentratu barszczu, dodajemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i po ostudzeniu wkładamy ugotowane jajka (również schłodzone), obrane ze skorupek na co najmniej 12 godzin. Żółte robimy identycznie, czyli do schłodzonego wywaru z 1/2 l wody i reszty składników wkładamy jajka bez skorupek na co najmniej 12 godzin.
 
 
 
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:40:02 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66899
 Od: 2008-2-14
 
 
 Ilość edycji wpisu: 1
 | Sałatka rybna
 
 
  Składniki na 4 porcje
 
 •		1/2 kapusty pekińskiej
 
 •		1 puszka kukurydzy
 
 •		20 oliwek czarnych
 
 •		20 dag pieczarek
 
 •		2 ogórki kiszone
 
 •		majonez
 
 •		sól, pieprz
 
 •		łosoś wędzony ok 20 dag
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Ogórki, kapustę i pieczarki pokroić w paski.
 
 2.		Wszystkie składniki warzywne wymieszać, dodać łososia, majonez i przyprawić.
 
 3.		Schłodzić przed podaniem. Pycha
 
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:56:51 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66903
 Od: 2008-2-14
 
 | Łopatka w sosie własnym 
  
 Składniki na 8 porcji
 
 •		ok. 1 kg łopatki
 
 •		2 marchewki
 
 •		1 duża lub 2 mniejsze cebule
 
 •		1 łyżka soli
 
 •		0,5 łyżeczki pieprzu
 
 •		2 łyzki oleju
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Marchew i cebulę posiekamy drobniutko i mieszamy ze solą, pieprzem i olejem. Powstałą masą dokładnie pokrywamy uprzednio wymyty i osuszony kawałek mięsa. Chowamy to do garnka, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.
 
 2.		Po tym czasie przestawiamy garnek do piekarnika, ustawiamy na temperaturę 180 st. C i trzymamy tam 1,5 godziny, cały czas pod przykryciem.
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 10:58:25 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66904
 Od: 2008-2-14
 
 | Babka czekoladowo-orzechowa 
 Składniki na 10 porcji
 
 •		20 dag mąki
 
 •		15 dag masła
 
 •		15 dag orzechów laskowych
 
 •		4 jaja
 
 •		15 dag cukru
 
 •		10 dag czekolady deserowej
 
 •		2 łyżeczki cukru waniliowego
 
 •		2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
 •		aromat rumowy
 
 
 Poncz:
 
 •		3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 
 •		łyżka spirytusu lub rumu
 
 
 Do dekoracji:
 
 •		gotowa polewa czekoladowa
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Orzechy zemleć (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni.
 
 2.		Do mąki dodać proszek, miękki tłuszcz, posiekać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jaja i ucierać. Następnie dodać aromat, czekoladę i orzechy.
 
 3.		Ciasto wyłożyć do formy na babkę. Piec 60 minut w temp. 170-180 st. C.
 
 4.		Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody. Wystudzić, dodać alkohol.
 
 5.		Upieczone ciasto po 10 minutach nasączyć ponczem.
 
 6.		Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami laskowymi.
 
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 11:00:05 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66905
 Od: 2008-2-14
 
 | Mazurek migdałowy
 
 
  
 Składniki na 12 porcji
 
 •		10 dag migdałów
 
 •		7 żółtek
 
 •		1/2 szklanki cukru
 
 •		4 białka
 
 •		10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego
 
 •		1/2 łyżeczki cynamonu
 
 •		skórka otarta z pomarańczy
 
 •		masło i cukier do blachy
 
 •		migdały i kandyzowane pomarańcze do dekoracji
 
 •		gotowy lukier
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Utrzeć dodając po jednym żółtku, dosypując cukier, cynamon i skórkę pomarańczową.
 
 2.		Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, posypać startym razowcem, delikatnie wymieszać.
 
 3.		Masę wyłożyć do mazurkowej formy posmarowanej masłem i oprószonej cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
 
 4.		Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i migdałami.
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 11:01:41 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66906
 Od: 2008-2-14
 
 | Śmietanowiec
 
 
  
 Składniki
 
 •		1/2 l śmietany kremówki
 
 •		1/4 szklanki mleka
 
 •		łyżka cukru pudru
 
 •		2 torebki cukru waniliowego
 
 •		2 torebki cukru waniliowego
 
 •		2 czubate łyżki żelatyny
 
 •		3 galaretki (każda w innym kolorze)
 
 •		puszka ananasów
 
 •		bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp.
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie] rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.
 
 2.		Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę. W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.
 
 3.		Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.
 
 4.		Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić. Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.
 
 
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 26.02.2008 11:03:19 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #66908
 Od: 2008-2-14
 
 
 Ilość edycji wpisu: 1
 | Tort serowy
 
 
   
 
 Składniki na 6 porcji
 
 
 Ciasto:
 
 •		4 jajka
 
 •		2 łyżki mąki
 
 •		5 dag startych migdałów
 
 •		4 łyżki cukru
 
 
 Masa:
 
 •		20 dag zmielonego sera twarogowego
 
 •		1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 proc.
 
 •		3 łyżki cukru pudru
 
 •		łyżeczka żelatyny
 
 •		cukier waniliowy
 
 
 Do dekoracji:
 
 •		puszka brzoskwiń
 
 •		galaretka wiśniowa
 
 
 Etapy przygotowania
 
 1.		Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na gęsty krem.
 
 2.		Dodaj mąkę i migdały.
 
 3.		Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
 
 4.		Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i piecz 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudź.
 
 5.		Ser utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
 
 6.		Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dokładnie wymieszaj z serem.
 
 7.		Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, lekko podgrzej, rozpuść i wymieszaj z masą.
 
 8.		Masę serową przełóż na ostudzone ciasto i delikatnie wyrównaj powierzchnię.
 
 9.		Brzoskwinie wyjmij z zalewy, pokrój na ćwiartki, ułóż na wierzchu.
 
 10.		Galaretkę przygotuj według przepisu, używając trochę mniej wody, by szybciej stężała. Gdy
 
 11.		Tort schładzaj w lodówce przynajmniej 2 godziny.
 
 |  |  |  |  | Electra | 31.10.2025 03:13:17 |  |  
 
  | 
			
			
		 | 
 
 |  | Strona: 1 / 2>>>    strony: [1]2 | 
 
 
 
 | Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! | 
 
 
 |