Wielkanocne przysmaki

Schab w sosie czosnkowo - serowym z pieczarkami



Składniki

• 4 kotleciki schabowe bez kości

• 25 dag pieczarek

• 10 dag sera żółtego

• 4 ząbki czosnku

• 2 szklanki bulionu (może być z kostki-np. grzybowy)

• pół szklanki gęstej śmietany

• mąka

• kilka łyżek oleju

• sól, pieprz

• posiekana zieleninka (natka pietruszki, szczypiorek)


Etapy przygotowania

1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla. Zalewamy bulionem. Dusimy.

2. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki lub półplasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. godzinki, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia. Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku.

3. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z ciepłym sosem.

4. Podajemy schab z ziemniakami, ryżem, posypujemy porcje posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego !


  PRZEJDŹ NA FORUM