Wielkanocne przysmaki
Kurczak pieczony w sosie słodko-kwaśnym



Składniki na 4 porcje:
• kurczak o wadze ok. 2 kg

• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

• garść grubo posiekanej zielonej pietruszki

• 4 kawałki imbiru o wielkości kciuka, starte na tarce razem ze skórką

• 2 strąki czerwonej papryki, przepołowione i wypestkowane

• 2 strąki żółtej papryki, przepołowione i wypestkowane

• 4 czerwone cebule, obrane

• 2 świeże papryczki chilli, przekrojone na pół

• dojrzały ananas, obrany, pokrojony na ćwiartki i posiekany

• łyżka pokruszonych nasion kopru włoskiego

• oliwa

• 2 łyżki cukru

• 6 łyżek octu balsamicznego


Etapy przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C. Przypraw obficie kurczaka w środku i na zewnątrz, a następnie napełnij pietruszką wymieszaną z imbirem. Pokrój papryki i cebule na ćwiartki i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj chilli, ananasa i nasiona kopru. Polej kilkoma łyżkami oliwy, oprósz solą, pieprzem i starannie wymieszaj. Na warzywach połóż kurczaka, posmaruj niewielką ilością oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczak jest gotowy, kiedy mięso na udkach daje się łatwo oddzielić od kości.

2. Przełóż kurczaka na talerz razem z połową warzyw i ananasa. Odstaw na 5 min, a w tym czasie przygotuj sos. Resztę warzyw z ananasem przełóż z naczynia żaroodpornego do pojemnika malaksera, dodaj cukier, ocet, przypraw do smaku solą i zmiksuj na gładki sos – w razie potrzeby możesz go rozcieńczyć odrobiną wrzątku. Raz jeszcze przypraw do smaku.

3. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, aby tak przyrządzonego kurczaka można było podać z czymś innym niż zasmażany makaron lub ryż gotowany w wodzie albo na parze. Smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM