Wielkanocne przysmaki

Roladki wołowe


Składniki na 4 porcje

• 50 dkg wołowiny zrazowej

• 20 dkg wędzonego boczku

• 2-3 cebule, 2-3 ogórki kiszone

• 20 dkg kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej

• skórki z razowego chleba

• musztarda,sól, pieprz,piwo lub wywar,tłuszcz do smażenia


Etapy przygotowania

1. Wołowinę pokroić na plastry,zbić tłuczkiem i uformować owalne plastry.Posypać pieprzem i solą ,posmarować musztardą.

2. Boczek pokroić w plastry.Kiełbasę,ogórki,skórki z chleba w słupki.Cebulę w piórka.

3. Na przygotowane plastry mięsa układać boczek, cebulę,kiełbaskę,ogórki i skórki chleba.Całość zwijać w rulon,spiąć wykałaczką.

4. Na rozgrzanej patelni obsmażać roladki.Gdy się zrumienią przełożyć do rondla,podlać piwem lub wywarem i dusić do miękkości.Pod koniec duszenia włożyć 1-2 kromki chleba razowego w celu zagęszczenia sosu.


  PRZEJDŹ NA FORUM