Wielkanocne przysmaki |
Roladki wołowe Składniki na 4 porcje • 50 dkg wołowiny zrazowej • 20 dkg wędzonego boczku • 2-3 cebule, 2-3 ogórki kiszone • 20 dkg kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej • skórki z razowego chleba • musztarda,sól, pieprz,piwo lub wywar,tłuszcz do smażenia Etapy przygotowania 1. Wołowinę pokroić na plastry,zbić tłuczkiem i uformować owalne plastry.Posypać pieprzem i solą ,posmarować musztardą. 2. Boczek pokroić w plastry.Kiełbasę,ogórki,skórki z chleba w słupki.Cebulę w piórka. 3. Na przygotowane plastry mięsa układać boczek, cebulę,kiełbaskę,ogórki i skórki chleba.Całość zwijać w rulon,spiąć wykałaczką. 4. Na rozgrzanej patelni obsmażać roladki.Gdy się zrumienią przełożyć do rondla,podlać piwem lub wywarem i dusić do miękkości.Pod koniec duszenia włożyć 1-2 kromki chleba razowego w celu zagęszczenia sosu. |