Wielkanocne przysmaki
Babka czekoladowo-orzechowa

Składniki na 10 porcji

• 20 dag mąki

• 15 dag masła

• 15 dag orzechów laskowych

• 4 jaja

• 15 dag cukru

• 10 dag czekolady deserowej

• 2 łyżeczki cukru waniliowego

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• aromat rumowy


Poncz:

• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

• łyżka spirytusu lub rumu


Do dekoracji:

• gotowa polewa czekoladowa


Etapy przygotowania

1. Orzechy zemleć (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni.

2. Do mąki dodać proszek, miękki tłuszcz, posiekać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jaja i ucierać. Następnie dodać aromat, czekoladę i orzechy.

3. Ciasto wyłożyć do formy na babkę. Piec 60 minut w temp. 170-180 st. C.

4. Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody. Wystudzić, dodać alkohol.

5. Upieczone ciasto po 10 minutach nasączyć ponczem.

6. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami laskowymi.


  PRZEJDŹ NA FORUM