Wielkanocne przysmaki
Jajka pysznie faszerowane


Składniki

• 10 jajek

• 1 opakowanie serka twarogowego cebulowego lub czosnkowego

• 10 dag szynki konserwowej

• 2-3 ogórki konserwowe

• kilka rzodkiewek

• 1 mała cebula

• 2-3 kawałki papryki konserwowej

• ewentualnie drobny szczypiorek

• majonez "Babuni"

• sól, pieprz

• odrobina cukru

• Do dekoracji: sałata i natka pietruszki


Etapy przygotowania

1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przepołowić i wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać serek twarogowy i wyrobić widelcem na gładką masę.

2. Cebule bardzo drobno posiekać. Szynkę, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy jajecznej. Ponownie dokładnie wymieszać. Posiekać drobno szczypiorek. Połączyć z masą. Dodać kilka łyżek majonezu (około 2-3), sól, pieprz do smaku, oraz odrobinę cukru i ponownie dokładnie wymieszać. Schłodzić.

3. Następnie układać łyżką w wydrążonych jajkach. Na koniec ułożyć jajka na półmisku, na liściach sałaty, udekorować "ślimaczkami" z majonezu i np. zieloną pietruszką. Smacznego!!!


  PRZEJDŹ NA FORUM