Wielkanocne przysmaki

Tort serowy





Składniki na 6 porcji


Ciasto:

• 4 jajka

• 2 łyżki mąki

• 5 dag startych migdałów

• 4 łyżki cukru


Masa:

• 20 dag zmielonego sera twarogowego

• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 proc.

• 3 łyżki cukru pudru

• łyżeczka żelatyny

• cukier waniliowy


Do dekoracji:

• puszka brzoskwiń

• galaretka wiśniowa


Etapy przygotowania

1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na gęsty krem.

2. Dodaj mąkę i migdały.

3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

4. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i piecz 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudź.

5. Ser utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

6. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dokładnie wymieszaj z serem.

7. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, lekko podgrzej, rozpuść i wymieszaj z masą.

8. Masę serową przełóż na ostudzone ciasto i delikatnie wyrównaj powierzchnię.

9. Brzoskwinie wyjmij z zalewy, pokrój na ćwiartki, ułóż na wierzchu.

10. Galaretkę przygotuj według przepisu, używając trochę mniej wody, by szybciej stężała. Gdy

11. Tort schładzaj w lodówce przynajmniej 2 godziny.


  PRZEJDŹ NA FORUM