Wielkanocne przysmaki
Wiosenny pasztecik jajeczno - pieczarkowy


Składniki

• 10 jajek ugotowanych na twardo

• 25-30 dag pieczarek

• duża cebula

• 4 łyżki groszku konserwowego z puszki

• 4 łyżki żółtego startego sera (niekoniecznie)

• pęczek posiekanego szczypiorku

• 2 jajka surowe

• 3/4 szklanki bułki tartej

• 4 łyżki gęstej śmietany

• 1-2 łyżki majonezu ("kielecki" lub "babuni")

• sól, pieprz

• kilka łyżek oleju do smażenia

• tłuszcz i bułka tarta do foremki keksówki


Etapy przygotowania

1. Jajka ugotowane na twardo obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

2. Pieczarki i cebulę obieramy, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i pieczarki, smażymy około 10 minut. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy starte jajka, starty żółty ser (niekonieczne), groszek z puszki, posiekany szczypiorek, bułkę tartą, majonez, śmietanę i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Formę keksówę (mniejszą lub większą - najwyżej będzie różnica w wysokości pasztetu) smarujemy tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Wykładamy masę i pieczemy około godzinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

4. Podajemy po przestygnięciu, np. z sosem majonezowo- śmietanowym ze szczypiorkiem, ketchupem itp... Smacznego !


  PRZEJDŹ NA FORUM