Wielkanocne przysmaki

Mazurek migdałowy




Składniki na 12 porcji

• 10 dag migdałów

• 7 żółtek

• 1/2 szklanki cukru

• 4 białka

• 10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego

• 1/2 łyżeczki cynamonu

• skórka otarta z pomarańczy

• masło i cukier do blachy

• migdały i kandyzowane pomarańcze do dekoracji

• gotowy lukier


Etapy przygotowania

1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Utrzeć dodając po jednym żółtku, dosypując cukier, cynamon i skórkę pomarańczową.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, posypać startym razowcem, delikatnie wymieszać.

3. Masę wyłożyć do mazurkowej formy posmarowanej masłem i oprószonej cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

4. Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i migdałami.


  PRZEJDŹ NA FORUM