Wielkanocne przysmaki

Śmietanowiec




Składniki

• 1/2 l śmietany kremówki

• 1/4 szklanki mleka

• łyżka cukru pudru

• 2 torebki cukru waniliowego

• 2 torebki cukru waniliowego

• 2 czubate łyżki żelatyny

• 3 galaretki (każda w innym kolorze)

• puszka ananasów

• bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp.


Etapy przygotowania

1. Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie] rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.

2. Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę. W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.

4. Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić. Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.



  PRZEJDŹ NA FORUM