|     
 
 
 
 |  | Strona: 1 / 1    strony: [1] | 
 
 | PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI |  | 
 |  |  |  | Tabaluga71 | 01.03.2008 12:07:41 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #69402
 Od: 2008-2-14
 
 | Składniki: 
 2 szkl. wody
 1 1/2 szkl. mąki
 2 jaja
 Ucieramy jaja i gdy tworzą już jednolita masę dodajemy do nich wodę i mąkę. Dokładnie mieszamy i gdy gotowe odkładamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę.
 
 Po godzinie wyjmujemy z lodówki i smażymy placki naleśnikowe (nabierając każdorazowo około chochelki ciasta) na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą (przy pomocy kuchennego pędzelka) lub skórką od słoniny. Smażymy lekko (nie doprowadzając do zbytniego zrumienienia) i gotowe odkładamy na płaski talerz.
 
 Naleśniki zawijamy razem z nadzieniem i smażymy na patelni lub podgrzewamy w piekarniku.
 
 Naleśniki o nadzieniu innym niż słodkie możemy przed smażeniem panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
 
 Naleśniki można zajadać również bez podgrzewania z nadzieniem do jedzenia na zimno (np. bitą śmietaną i owocami).
 
 
 źródło:int
 |  |  |  |  | Electra | 31.10.2025 07:16:51 |  |  
 
  | 
			
			
		 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 01.03.2008 12:08:40 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #69405
 Od: 2008-2-14
 
 | ZIOŁOWE NALEŚNIKI 
 Zielone ziołowe naleśniki będą wyśmienicie smakować z pikantnym nadzieniem z białego sera lub z pomidorowym nadzieniem z rybą.
 
 Składniki:
 1 l mleka
 20 dkg mąki
 3 jajka
 szczypta soli
 pęczek natki pietruszki
 pęczek koperku
 pęczek szczypiorku
 2 łyżki oleju
 Mleko, mąkę, sól i żółtka jajek mieszamy dokładnie na gładkie ciasto. Dodajemy olej i mieszamy ponownie. Białka ubijamy na szytwną pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy.
 
 Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie siekamy zieleninę: koperek, szczypiorek i pietruszkę. Mieszamy dokładnie z ciastem i smażymy placki naleśnikowe. Z podanej ilości składników wychodzi około 15 placków.
 
 
 źródło:int
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 01.03.2008 12:09:38 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #69409
 Od: 2008-2-14
 
 | NALEŚNIKI Z MIĘSEM I FASOLĄ
 
 
 Pikantne naleśniki na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.
 
 Składniki na ciasto:
 
 1 szklanka mleka
 1 szklanka wody
 1 1/2 szklanki mąki
 2 jajka
 2 łyżki oliwy
 Miksujemy razem jajka, mleko, wodę, mąkę i oliwę. Dzięki dodaniu oliwy nie będzie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni do smażenia. Gotowe placki naleśnikowe układamy na płaskim talerzu, żeby wystygły.
 
 Składniki na farsz:
 
 1/2 kg mięsa mielonego
 puszka czerwonej fasoli
 2 cebule
 2 łodygi selera naciowego
 zielona papryka
 3 pieczarki
 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 masło do smażenia
 do smaku: sól, tymianek, oregano, pieprz, kminek i chili
 Kroimy drobno cebulę, seler, pieczarki i paprykę. Masło rozpuszczamy na patelni i na gorące wsypujemy pokrojone warzywa. Na drugiej patelni podsmażamy mięso, zlewamy nadmiar tłuszczu i dodajemy podsmażone warzywa. Dusimy pod przykryciem około godziny.
 
 Kiedy farsz przestygnie, nakładamy go na placki naleśnikowe, zawijamy i smażymy lub zapiekamy w piekarniku.
 
 źródło:int
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 01.03.2008 12:10:38 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #69410
 Od: 2008-2-14
 
 | NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM 
 Składniki na ciasto:
 
 jajko
 5 łyżek mąki
 1/2 szklanki wody
 sól do smaku
 łyżka oliwy
 Jajko rozbijamy porządnie i dodajemy kolejno wodę mąkę i sól oraz oliwę. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję możemy smażyć placki naleśnikowe. Dzięki oliwie w cieście nie musimy dodatkowo natłuszczać patelni.
 
 Składniki na farsz:
 
 garść szpinaku (poza sezonem można użyć mrożonego)
 15 dkg białego sera
 jajko
 sól do smaku
 Szpinak wrzucamy do wrzącej wody i po chwili odsączamy. Rozdrabniamy go na małe cząstki i ucieramy z białym serem i jajkiem. Doprawiamy do smaku.
 
 Składniki dodawane do pieczenia:
 
 4 łyżki mleka
 garść parmezanu
 pomidor
 Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy mlekiem, posypujemy parmezanem, a na wierzch układamy kilka plastrów pomidora. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut.
 
 źródło;int
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 01.03.2008 12:11:49 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #69413
 Od: 2008-2-14
 
 | NALEŚNIKI MAŚLANE Z JABŁKAMI 
 Przepis na około 7 grubych naleśników.
 
 Składniki:
 
 25 dag mąki
 2 jajka
 500 ml maślanki
 125 ml wody
 3 łyżeczki cukru
 2 łyżki oleju
 szczypta soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczki cynamonu
 3 jabłka
 Jajka, maślankę, wodę, cukier, szczyptę soli i cynamon dokładnie razem mieszamy. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dodajemy do pozostałych składników i mieszamy do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy (najlepiej mechanicznie). Gotowe ciasto odstawiamy na min 30 min do lodówki.
 
 Jabłka obieramy i kropimy na średniej wielkości plasterki i dodajemy do ciasta. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem) i smażymy naleśniki.
 
 Można je posmarować dżemem albo jeść same. Zawsze smakują wyśmienicie :-)
 
 
 źródło;int
 |  |  |  |  | Tabaluga71 | 01.03.2008 12:12:45 |  |  
 
  
 Grupa: Administrator
  
 Posty: 2686 #69415
 Od: 2008-2-14
 
 | PIKANTNE NALEŚNIKI 
 Składniki:
 
 1 1/2 szklanki mąki
 5 dag otrąb
 0,5 l piwa (chyba, że ktoś lubi delikatne to polecam mleko)
 2 jajka
 2-3 łyżki oleju
 Nadzienie:
 
 20 dag startego żółtego sera
 13 frankfurterek albo innych kiełbasek
 2 cebule (zeszklone na tłuszczu)
 szklanka keczupu
 szczypta soli
 można również dodać: kukurydzę, paprykę pieczarki, porę, zamiast parówek wędzoną makrelę i właściwie wszystko inne co jest w lodówce i na co ma się ochotę
 Do mąki dodać piwo, jajka, sól, otręby i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na około 1 godzinę do lodówki (aby otręby miały możliwość napęcznienia). Następnie smażyć naleśniki, ale patelnię natłuścić tylko przed pierwszym naleśnikiem, a potem już nie trzeba, bo olej mamy w cieście. Usmażone naleśniki smarować keczupem, na to nakładać starty żółty ser, cebulę i frankfurterki. Zawijać i jeszcze raz obsmażać na patelni albo zapiekać około 15 minut w piekarniku w żaroodpornym naczyniu. SMACZNEGO!!!
 
 źródło;int
 |  |  |  |  | Electra | 31.10.2025 07:16:51 |  |  
 
  | 
			
			
		 | 
 
 |  | Strona: 1 / 1    strony: [1] | 
 
 | << Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> | 
 
 
 | Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! | 
 
 
 |