Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us

NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » KULINARIA » PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI

  
Tabaluga71
01.03.2008 12:07:41
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #69402
Od: 2008-2-14
Składniki:

2 szkl. wody
1 1/2 szkl. mąki
2 jaja
Ucieramy jaja i gdy tworzą już jednolita masę dodajemy do nich wodę i mąkę. Dokładnie mieszamy i gdy gotowe odkładamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę.

Po godzinie wyjmujemy z lodówki i smażymy placki naleśnikowe (nabierając każdorazowo około chochelki ciasta) na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą (przy pomocy kuchennego pędzelka) lub skórką od słoniny. Smażymy lekko (nie doprowadzając do zbytniego zrumienienia) i gotowe odkładamy na płaski talerz.

Naleśniki zawijamy razem z nadzieniem i smażymy na patelni lub podgrzewamy w piekarniku.

Naleśniki o nadzieniu innym niż słodkie możemy przed smażeniem panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.

Naleśniki można zajadać również bez podgrzewania z nadzieniem do jedzenia na zimno (np. bitą śmietaną i owocami).


źródło:int
  
Electra28.04.2024 02:32:44
poziom 5

oczka
  
Tabaluga71
01.03.2008 12:08:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #69405
Od: 2008-2-14
ZIOŁOWE NALEŚNIKI

Zielone ziołowe naleśniki będą wyśmienicie smakować z pikantnym nadzieniem z białego sera lub z pomidorowym nadzieniem z rybą.

Składniki:
1 l mleka
20 dkg mąki
3 jajka
szczypta soli
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju
Mleko, mąkę, sól i żółtka jajek mieszamy dokładnie na gładkie ciasto. Dodajemy olej i mieszamy ponownie. Białka ubijamy na szytwną pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy.

Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie siekamy zieleninę: koperek, szczypiorek i pietruszkę. Mieszamy dokładnie z ciastem i smażymy placki naleśnikowe. Z podanej ilości składników wychodzi około 15 placków.


źródło:int
  
Tabaluga71
01.03.2008 12:09:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #69409
Od: 2008-2-14
NALEŚNIKI
Z MIĘSEM I FASOLĄ


Pikantne naleśniki na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.

Składniki na ciasto:

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki oliwy
Miksujemy razem jajka, mleko, wodę, mąkę i oliwę. Dzięki dodaniu oliwy nie będzie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni do smażenia. Gotowe placki naleśnikowe układamy na płaskim talerzu, żeby wystygły.

Składniki na farsz:

1/2 kg mięsa mielonego
puszka czerwonej fasoli
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
zielona papryka
3 pieczarki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
masło do smażenia
do smaku: sól, tymianek, oregano, pieprz, kminek i chili
Kroimy drobno cebulę, seler, pieczarki i paprykę. Masło rozpuszczamy na patelni i na gorące wsypujemy pokrojone warzywa. Na drugiej patelni podsmażamy mięso, zlewamy nadmiar tłuszczu i dodajemy podsmażone warzywa. Dusimy pod przykryciem około godziny.

Kiedy farsz przestygnie, nakładamy go na placki naleśnikowe, zawijamy i smażymy lub zapiekamy w piekarniku.

źródło:int
  
Tabaluga71
01.03.2008 12:10:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #69410
Od: 2008-2-14
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Składniki na ciasto:

jajko
5 łyżek mąki
1/2 szklanki wody
sól do smaku
łyżka oliwy
Jajko rozbijamy porządnie i dodajemy kolejno wodę mąkę i sól oraz oliwę. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję możemy smażyć placki naleśnikowe. Dzięki oliwie w cieście nie musimy dodatkowo natłuszczać patelni.

Składniki na farsz:

garść szpinaku (poza sezonem można użyć mrożonego)
15 dkg białego sera
jajko
sól do smaku
Szpinak wrzucamy do wrzącej wody i po chwili odsączamy. Rozdrabniamy go na małe cząstki i ucieramy z białym serem i jajkiem. Doprawiamy do smaku.

Składniki dodawane do pieczenia:

4 łyżki mleka
garść parmezanu
pomidor
Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy mlekiem, posypujemy parmezanem, a na wierzch układamy kilka plastrów pomidora. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut.

źródło;int
  
Tabaluga71
01.03.2008 12:11:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #69413
Od: 2008-2-14
NALEŚNIKI MAŚLANE Z JABŁKAMI

Przepis na około 7 grubych naleśników.

Składniki:

25 dag mąki
2 jajka
500 ml maślanki
125 ml wody
3 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczki cynamonu
3 jabłka
Jajka, maślankę, wodę, cukier, szczyptę soli i cynamon dokładnie razem mieszamy. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dodajemy do pozostałych składników i mieszamy do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy (najlepiej mechanicznie). Gotowe ciasto odstawiamy na min 30 min do lodówki.

Jabłka obieramy i kropimy na średniej wielkości plasterki i dodajemy do ciasta. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem) i smażymy naleśniki.

Można je posmarować dżemem albo jeść same. Zawsze smakują wyśmienicie :-)


źródło;int
  
Tabaluga71
01.03.2008 12:12:45
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #69415
Od: 2008-2-14
PIKANTNE NALEŚNIKI

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki
5 dag otrąb
0,5 l piwa (chyba, że ktoś lubi delikatne to polecam mleko)
2 jajka
2-3 łyżki oleju
Nadzienie:

20 dag startego żółtego sera
13 frankfurterek albo innych kiełbasek
2 cebule (zeszklone na tłuszczu)
szklanka keczupu
szczypta soli
można również dodać: kukurydzę, paprykę pieczarki, porę, zamiast parówek wędzoną makrelę i właściwie wszystko inne co jest w lodówce i na co ma się ochotę
Do mąki dodać piwo, jajka, sól, otręby i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na około 1 godzinę do lodówki (aby otręby miały możliwość napęcznienia). Następnie smażyć naleśniki, ale patelnię natłuścić tylko przed pierwszym naleśnikiem, a potem już nie trzeba, bo olej mamy w cieście. Usmażone naleśniki smarować keczupem, na to nakładać starty żółty ser, cebulę i frankfurterki. Zawijać i jeszcze raz obsmażać na patelni albo zapiekać około 15 minut w piekarniku w żaroodpornym naczyniu. SMACZNEGO!!!

źródło;int
  
Electra28.04.2024 02:32:44
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » KULINARIA » PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny


BanMax.com - skuteczna reklama - wymiana bannerowa Najlepsze fora w Sieci!