PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI |
Składniki: 2 szkl. wody 1 1/2 szkl. mąki 2 jaja Ucieramy jaja i gdy tworzą już jednolita masę dodajemy do nich wodę i mąkę. Dokładnie mieszamy i gdy gotowe odkładamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy z lodówki i smażymy placki naleśnikowe (nabierając każdorazowo około chochelki ciasta) na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą (przy pomocy kuchennego pędzelka) lub skórką od słoniny. Smażymy lekko (nie doprowadzając do zbytniego zrumienienia) i gotowe odkładamy na płaski talerz. Naleśniki zawijamy razem z nadzieniem i smażymy na patelni lub podgrzewamy w piekarniku. Naleśniki o nadzieniu innym niż słodkie możemy przed smażeniem panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Naleśniki można zajadać również bez podgrzewania z nadzieniem do jedzenia na zimno (np. bitą śmietaną i owocami). źródło:int |