PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI
Składniki:

2 szkl. wody
1 1/2 szkl. mąki
2 jaja
Ucieramy jaja i gdy tworzą już jednolita masę dodajemy do nich wodę i mąkę. Dokładnie mieszamy i gdy gotowe odkładamy pod przykryciem do lodówki na około godzinę.

Po godzinie wyjmujemy z lodówki i smażymy placki naleśnikowe (nabierając każdorazowo około chochelki ciasta) na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą (przy pomocy kuchennego pędzelka) lub skórką od słoniny. Smażymy lekko (nie doprowadzając do zbytniego zrumienienia) i gotowe odkładamy na płaski talerz.

Naleśniki zawijamy razem z nadzieniem i smażymy na patelni lub podgrzewamy w piekarniku.

Naleśniki o nadzieniu innym niż słodkie możemy przed smażeniem panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.

Naleśniki można zajadać również bez podgrzewania z nadzieniem do jedzenia na zimno (np. bitą śmietaną i owocami).


źródło:int


  PRZEJDŹ NA FORUM