PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Składniki na ciasto:

jajko
5 łyżek mąki
1/2 szklanki wody
sól do smaku
łyżka oliwy
Jajko rozbijamy porządnie i dodajemy kolejno wodę mąkę i sól oraz oliwę. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję możemy smażyć placki naleśnikowe. Dzięki oliwie w cieście nie musimy dodatkowo natłuszczać patelni.

Składniki na farsz:

garść szpinaku (poza sezonem można użyć mrożonego)
15 dkg białego sera
jajko
sól do smaku
Szpinak wrzucamy do wrzącej wody i po chwili odsączamy. Rozdrabniamy go na małe cząstki i ucieramy z białym serem i jajkiem. Doprawiamy do smaku.

Składniki dodawane do pieczenia:

4 łyżki mleka
garść parmezanu
pomidor
Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy mlekiem, posypujemy parmezanem, a na wierzch układamy kilka plastrów pomidora. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut.

źródło;int


  PRZEJDŹ NA FORUM