PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI |
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM Składniki na ciasto: jajko 5 łyżek mąki 1/2 szklanki wody sól do smaku łyżka oliwy Jajko rozbijamy porządnie i dodajemy kolejno wodę mąkę i sól oraz oliwę. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję możemy smażyć placki naleśnikowe. Dzięki oliwie w cieście nie musimy dodatkowo natłuszczać patelni. Składniki na farsz: garść szpinaku (poza sezonem można użyć mrożonego) 15 dkg białego sera jajko sól do smaku Szpinak wrzucamy do wrzącej wody i po chwili odsączamy. Rozdrabniamy go na małe cząstki i ucieramy z białym serem i jajkiem. Doprawiamy do smaku. Składniki dodawane do pieczenia: 4 łyżki mleka garść parmezanu pomidor Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy mlekiem, posypujemy parmezanem, a na wierzch układamy kilka plastrów pomidora. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut. źródło;int |