PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI |
ZIOŁOWE NALEŚNIKI Zielone ziołowe naleśniki będą wyśmienicie smakować z pikantnym nadzieniem z białego sera lub z pomidorowym nadzieniem z rybą. Składniki: 1 l mleka 20 dkg mąki 3 jajka szczypta soli pęczek natki pietruszki pęczek koperku pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju Mleko, mąkę, sól i żółtka jajek mieszamy dokładnie na gładkie ciasto. Dodajemy olej i mieszamy ponownie. Białka ubijamy na szytwną pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie siekamy zieleninę: koperek, szczypiorek i pietruszkę. Mieszamy dokładnie z ciastem i smażymy placki naleśnikowe. Z podanej ilości składników wychodzi około 15 placków. źródło:int |