PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI
NALEŚNIKI
Z MIĘSEM I FASOLĄ


Pikantne naleśniki na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.

Składniki na ciasto:

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki oliwy
Miksujemy razem jajka, mleko, wodę, mąkę i oliwę. Dzięki dodaniu oliwy nie będzie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni do smażenia. Gotowe placki naleśnikowe układamy na płaskim talerzu, żeby wystygły.

Składniki na farsz:

1/2 kg mięsa mielonego
puszka czerwonej fasoli
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
zielona papryka
3 pieczarki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
masło do smażenia
do smaku: sól, tymianek, oregano, pieprz, kminek i chili
Kroimy drobno cebulę, seler, pieczarki i paprykę. Masło rozpuszczamy na patelni i na gorące wsypujemy pokrojone warzywa. Na drugiej patelni podsmażamy mięso, zlewamy nadmiar tłuszczu i dodajemy podsmażone warzywa. Dusimy pod przykryciem około godziny.

Kiedy farsz przestygnie, nakładamy go na placki naleśnikowe, zawijamy i smażymy lub zapiekamy w piekarniku.

źródło:int


  PRZEJDŹ NA FORUM