PRZEPIS NA CIASTO NA NALEŚNIKI |
NALEŚNIKI Z MIĘSEM I FASOLĄ Pikantne naleśniki na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oliwy Miksujemy razem jajka, mleko, wodę, mąkę i oliwę. Dzięki dodaniu oliwy nie będzie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni do smażenia. Gotowe placki naleśnikowe układamy na płaskim talerzu, żeby wystygły. Składniki na farsz: 1/2 kg mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 2 cebule 2 łodygi selera naciowego zielona papryka 3 pieczarki 3 łyżki koncentratu pomidorowego masło do smażenia do smaku: sól, tymianek, oregano, pieprz, kminek i chili Kroimy drobno cebulę, seler, pieczarki i paprykę. Masło rozpuszczamy na patelni i na gorące wsypujemy pokrojone warzywa. Na drugiej patelni podsmażamy mięso, zlewamy nadmiar tłuszczu i dodajemy podsmażone warzywa. Dusimy pod przykryciem około godziny. Kiedy farsz przestygnie, nakładamy go na placki naleśnikowe, zawijamy i smażymy lub zapiekamy w piekarniku. źródło:int |