Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us

NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » KULINARIA » MUSZTARDA DLA SMAKU I ZDROWIA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Musztarda dla smaku i zdrowia

  
Tabaluga71
22.04.2008 15:04:36
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #103950
Od: 2008-2-14
Na co dzień praktycznie jej nie zauważamy - tak jest oczywista. Gdy robimy inspekcję pustej lodówki (z niejaką nadzieją na cud) - jedno, co z całą pewnością zobaczymy, to słoik musztardy, i nie wiedzieć czemu, widok ten budzi w nas lekką irytację.

Nieco odsunięta od niegdysiejszej popularności przez ketchup i inne sosy, ciągle jednak obecna w każdym domu, niezastąpiona w turystyczno-plenerowych sytuacjach. Taki mamy zakodowany schemat: kiełbaska z różna, chleb i musztarda.

Więc może poszerzmy nieco wiedzę na jej temat. Uprawiana od tak dawna w Europie, że najstarsi Rzymianie nie pamiętali początków jej stosowania. A ponieważ nie odżywiali sie najbardziej dietetycznie, gorczyca zmielona i doprawiana na różne sposoby pomagała uporać się żołądkowi z pochłoniętym posiłkiem. W czasach, gdy nie było tak wielu smaków ostrych, a dania niejednokrotnie wymagały lekkiego "zagłuszenia" swego nienajbardziej przekonywującego smaku, ukrycia niepierwszej świeżości, musztarda była niezbędnym dodatkiem.

Dzięki tanim i powszechnie dostępnym surowcom, łatwemu sposobowi przyrządzania, mogła urozmaicać smak zwykłym zjadaczom chleba - gościła zatem na stołach wszystkich stanów.

Dodajmy tutaj, że gorczyca była wykorzystywana na wiele sposobów, świeże liście dodawano do sałat, ziarna do musztard i sosów konserwujących, a także do wyrobu różnego rodzaju medykamentów, jak np. plastry rozgrzewające.

Na szczęście coraz rzadziej musimy tuszować wredne smaki i przełamywać nadzwyczajną tłustość. Możemy wybierać musztardy delikatne o subtelnych smakach. Od takich, które trafiają w gusta masowe, po musztardy wyrafinowane, wyrabiane ręcznie. Słynne i kosztowne musztardy z Dijon, do dzisiaj cenione przez smakoszy, niedocaniane musztardy rosyjskie, które zniknęły z naszych sklepów i które najprościej przywieźć, będąc w tamtych stronach.

Jedząc musztardę, nic o tym na ogół nie wiedząc, służymy naszemu organizmowi. Nie zapominajmy, że musztarda poza walorami smakowymi, ma wiele innych dobroczynnych właściwości: reguluje układ trawienny, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.

Musztarda - z pożytkiem dla smaku i zdrowia.
źródło:int
  
Electra19.03.2024 05:19:43
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » KULINARIA » MUSZTARDA DLA SMAKU I ZDROWIA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny


BanMax.com - skuteczna reklama - wymiana bannerowa Najlepsze fora w Sieci!