Grupa: Administrator
Posty: 2935 #75324 Od: 2008-2-14
| Składniki:
-5 jaj -1/2 pomidorka -cebulka -czosnek -olej roślinny -śmietanka -curry, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Wykonanie:
na patelnie wlewamy trochę oleju, wrzucamy cebulkę pokrajaną w piórka oraz bardzo drobno posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy na niewielkim ogniu, bierzemy ok 3/4 łyżki curry ( UWAGA ! w sklepach mamy kilka rodzajów mieszanek curry, ja osobiście do jajecznic dodaję tą najłagodniejszą ) i rozpuszczamy w oleju, razem smażymy, aż cebulka się zeszkli ( UWAGA ! należy pamiętać aby nie przypalić czosnku i curry, bo zgoszknieje jak kobieta na starość ), następnie dodajemy posiekanego obranego ze skórki pomidora razem z sokiem i pestkami ( mi tam one nie przeszkadzają ) i dusimy do całkowitego rozpadnięcia pomidora, solimy, pieprzymy, wbijamy jajka, gdy jeszcze całość się nie zcieła bierzemy w dłoń zioła prowansalskie ( UWAGA ! w dużych ilościach to się od nich wymiotować chce, najlepiej do tego przepisu wziąć trochę większą szczyptę ) i rozcieramy w dłoniach do jajecznicy, mieszamy, dodajemy śmietankę i czekamy aż nadmiar płynów odparuje i jajka się zetną.
Życzę smacznego.
_________________ Dawniej ludzie wiedzieli mało, ale to "mało" poruszało do głębi ich serca. Dzisiaj ludzie wiedzą wiele, ale to "wiele" porusza ich tylko powierzchownie i karykaturalnie. |