Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us

NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » KULINARIA » FAWORKI (CHRUST)

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Faworki (chrust)

  
Tabaluga71
14.02.2008 14:58:57
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #58797
Od: 2008-2-14

Obrazek


Składniki:
Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
300 g maki,
6 zoltek,
2 lyzki cukru pudru,
3 lyzki smietany,
2 lyzki masla,
1 lyzka spirytusu,
sol.

Inne:
ok. 1 kg smalcu do smazenia,
cukier puder do posypania faworkow,
maka do posypania.


Wykonanie:
1. Make wsypac do miski, dodac smietane, maslo, zoltka, szczypte soli, cukier
puder i spirytus. Wymieszac wszystkie skladniki, zagniesc ciasto i wybic
drewnianym walkiem. Odstawic na 1 godz do lodowki.
2. Na desce oproszonej maka rozwalkowac ciasto na grubosc 2 mm, pokroic w paski
szerokosci 3 cm i dlugosci 10-15 cm. Kazdy pasek przeciac w srodku wzdluz na
dlugosc 5-6 cm i przez to naciecie przewinac koniec paska.
3. W duzym, plaskim garnku rozgrzac smalec. Wrzucic na probke 1 faworek. Jesli
szybko wyplynie na wierzch i zrumieni sie na jasnozloty kolor, mozna smazyc
pozostale. W przeciwnym wypadku mocniej podgrzac smalec. Smazyc po kilka faworkow i po lekkim zrumienieniu z jednej strony, odwrocic widelcem na druga
strone.
4. Wyjmowac lyzka cedzakowa, ukladac na papierowych serwetkach. Po osaczeniu z
tluszczu gorace faworki posypac przez sitko cukrem pudrem.
źródło:int
  
Electra30.04.2024 11:33:55
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » KULINARIA » FAWORKI (CHRUST)

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny


BanMax.com - skuteczna reklama - wymiana bannerowa Najlepsze fora w Sieci!