Kugiel |
Składniki: - 3-4 kg ziemniaków, - 2 kg karkówki lub żeberek, - 2 cebule, - 2 ząbki czosnku, - sól 2 łyżeczki, - pieprz (ile kto chce). Jak przyrządzić? Mięso pokroić w dużą kostkę, żeberka w paski po 2-3, obrać ziemniaki, zetrzeć ręcznie lub lepiej maszyną, bo jest ich dużo, cebulę i czosnek też zetrzeć. Wszystko należy wymieszać, czyli ziemniaki, cebulę, czosnek, dodać sól i pieprz, wrzucić do tego mięso, wymieszać i przełożyć do odpowiednio wielkiego naczynia (np. duża brytfanna) i do piekarnika na 3,5 godziny, temperatura 175, pierwsze 2 godziny z pokrywką, potem odkryć. Potrzebne przybory: Maszyna do mielenia ziemniaków lub tarka i chłop. Jak podawać? Drewnianą łyżką na talerz. Uwagi: Potrawa wiejska, jak były dobre czasy to z mięsem, jak złe to bez, czyli wegetariańska. Przepis przechwycony od rodziny mieszkającej w jednej ze świętokrzyskich wsi. Rzadko spotykany w książkach kucharskich, szkoda bo potrawa ma niepowtarzalny smak. Czas przygotowania: Przepis prosty, robi się szybko, tylko trzeba poczekać, bo taka ilość surowych ziemniaków piecze się b. długo. WARTO! |