Kugiel
Składniki:
- 3-4 kg ziemniaków,
- 2 kg karkówki lub żeberek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- sól 2 łyżeczki,
- pieprz (ile kto chce).

Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w dużą kostkę, żeberka w paski po 2-3, obrać ziemniaki, zetrzeć ręcznie lub lepiej maszyną, bo jest ich dużo, cebulę i czosnek też zetrzeć. Wszystko należy wymieszać, czyli ziemniaki, cebulę, czosnek, dodać sól i pieprz, wrzucić do tego mięso, wymieszać i przełożyć do odpowiednio wielkiego naczynia (np. duża brytfanna) i do piekarnika na 3,5 godziny, temperatura 175, pierwsze 2 godziny z pokrywką, potem odkryć.

Potrzebne przybory:
Maszyna do mielenia ziemniaków lub tarka i chłop.

Jak podawać?
Drewnianą łyżką na talerz.

Uwagi:
Potrawa wiejska, jak były dobre czasy to z mięsem, jak złe to bez, czyli wegetariańska. Przepis przechwycony od rodziny mieszkającej w jednej ze świętokrzyskich wsi. Rzadko spotykany w książkach kucharskich, szkoda bo potrawa ma niepowtarzalny smak.

Czas przygotowania:
Przepis prosty, robi się szybko, tylko trzeba poczekać, bo taka ilość surowych ziemniaków piecze się b. długo. WARTO!


  PRZEJDŹ NA FORUM