PTASIE MLECZKO Z NUTKĄ WANILII |
Przygotowanie: 60 minut Trudność: łatwiusieńkie Składniki na 6 porcji •3 galaretki: •agrestowa •truskawkowa •pomarańczowa •3 łyżki żelatyny •1 szklanka mleka •2 szklanki śmietany 18% •1/2 szklanki cukru pudru •1 łyżka cukru waniliowego Etapy przygotowania 1.Każdą galaretkę rozpuszczamy w połowie przewidzianej wody (czyli zazwyczaj w 1 szklance) i czekamy, aż galaretki stężeją. 2.Mleko doprowadzamy do wrzenia wsypujemy 3 łyżki żelatyny - dokładnie mieszamy trzymając ciągle na małym ogniu - po czym wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietanę - ucieramy, studzimy. 3.Formę keksową smarujemy delikatnie tłuszczem. Zastygłą galaretkę kroimy w kostkę i układamy ją równomiernie w keksówce. 4.Zalewamy galaretki zastygającym mlekiem i wkładamy do lodówki tak aby całość ładnie stężała. 5.Gotowy deser wyciągamy z foremki i kroimy w grubsze plastry. 6.PODAJEMY SCHŁODZONE. MOŻEMY PODAWAĆ JE Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI. Inna wersja ptasiego mleczka jest taka, że do każdego koloru rozpuszczonej galaretki możemy dodać po pół szklanki śmietany - takie Ptasie Mleczko przybiera wówczas pastelowych kolorów. POLECAM GORĄCO!!! |