PTASIE MLECZKO Z NUTKĄ WANILII
Przygotowanie: 60 minut

Trudność: łatwiusieńkie


Składniki na 6 porcji

•3 galaretki:

•agrestowa

•truskawkowa

•pomarańczowa

•3 łyżki żelatyny

•1 szklanka mleka

•2 szklanki śmietany 18%

•1/2 szklanki cukru pudru

•1 łyżka cukru waniliowego


Etapy przygotowania

1.Każdą galaretkę rozpuszczamy w połowie przewidzianej wody (czyli zazwyczaj w 1 szklance) i czekamy, aż galaretki stężeją.

2.Mleko doprowadzamy do wrzenia wsypujemy 3 łyżki żelatyny - dokładnie mieszamy trzymając ciągle na małym ogniu - po czym wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietanę - ucieramy, studzimy.

3.Formę keksową smarujemy delikatnie tłuszczem. Zastygłą galaretkę kroimy w kostkę i układamy ją równomiernie w keksówce.

4.Zalewamy galaretki zastygającym mlekiem i wkładamy do lodówki tak aby całość ładnie stężała.

5.Gotowy deser wyciągamy z foremki i kroimy w grubsze plastry.

6.PODAJEMY SCHŁODZONE. MOŻEMY PODAWAĆ JE Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI. Inna wersja ptasiego mleczka jest taka, że do każdego koloru rozpuszczonej galaretki możemy dodać po pół szklanki śmietany - takie Ptasie Mleczko przybiera wówczas pastelowych kolorów. POLECAM GORĄCO!!!




  PRZEJDŹ NA FORUM