"Fałszywa" pieczeń z szynki wieprzowej
Przygotowanie: 25 min

Oczekiwanie: 24 godz

Smażenie: 15-20 min

Duszenie: 2 godz.

Trudność: średniotrudne


Składniki na 16 porcji

•2 kg surowej szynki wieprzowej bez kości, 25 dag wędzonego podgardla,

•główka czosnku.

•Bejca: 50 ml sosy sojowego ciemnego, czarny pieprz,czosnek granulowany

•sól morska, 2 łyżki octu balsamicznego, pieprz ziołowy, 100 ml oleju,

•2 łyżki słodkiej czerwonej papryki.

•Sos: , 750 ml wywaru z warzyw, olej do smażenia, 250 ml śmietany 18%,

•2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.


Etapy przygotowania

1.Składniki bejcy mieszamy z sobą i dokładnie nacieramy nią mięso, które odkładamy na 24 godziny do lodówki. Kilkakrotnie w czasie bejcowania trzeba szynkę odwrócić.

2.Podgardle kroimy w słupki o boku mniej więcej 5 mm. i zamrażamy. Następnego dnia długim, ostrym nożem nakłuwamy mięso i w miejsce nakłucia wsuwamy zamrożone słupki podgardla (szpikowanie). Jest to doskonały sposób jeśli nie posiada się igły do szpikowania. W ten sam sposób szpikujemy szynkę czosnkiem.

3.W rondlu a jeszcze lepiej gęsiarce rozgrzewamy mocno olej i dokładnie obsmażamy w nim szynkę ze wszystkich stron.

4.Po obsmażeniu dolewamy bulion warzywny i dusimy mięso pod przykryciem od czasu do czasu uzupełniając wytworzony sos bulionem.

5.Kiedy szynka będzie już krucha, wyjmujemy ją z gęsiarki, zaprawiamy sos śmietaną i jesli trzeba mąką ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej (koniecznie) wody. Delikatnie zagotowujemy razem z szynką.

6.UWAGA - w ten sposób przygotowana szynka nie wymaga parotygodniowego peklowania, jest krucha i soczysta. Nadaje się do konsumpcji na ciepło i na zimno.


  PRZEJDŹ NA FORUM