Mazurek a la pleśniak


Składniki:
2 szklanki mąki
25 dag masła
2 żółtka
4 białka
szklanka cukru
szczypta soli
słoik dżemu z czarnej porzeczki lub z wiśni
2 łyżki kakao
orzechy w lukrze (tzw. kamyczki)
tłuszcz

1. Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, szczyptę soli i połowę cukru, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min.
2. Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć natłuszczoną formę. Posmarować dżemem. Drugą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu.
3. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Ostatnią część ciasta zagnieść z kakao, zetrzeć na tarce na pianę. Piec godzinę w temperaturze 180°C.
4. Gotowy mazurek udekorować orzechami w lukrze.


  PRZEJDŹ NA FORUM