Klopsiki |
Klopsiki są daniem bardzo lubianym przez dzieci, bo nie trzema gryźć mięsa, jest też daniem dietetycznym , gdyż mięso gotujemy a nie smażymy. Przygotowujemy podobnie jak na mielone kotlety – a więc musi być mielone mięso, może być wieprzowo-wołowe, cielęce a nawet indycze. Zmielone mięso łączymy z całym jajkiem (jedno jajko na ¼ kg mięsa), wymoczoną i odciśniętą bułeczką, posiekaną lub suszoną natką pietruszki, solimy, pieprzymy, można dosypać też szczyptę cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką i ukręcamy z niego małe kuleczki o średnicy nie większej niż 3 cm. Wrzucamy na gotujący się wywar z jarzyn – gotujemy nie dłużej niż 10 minut. Na podstawie wywaru można do klopsików zrobić sos: śmietanowy, musztardowy, chrzanowy… kto co lubi. |