Gulasz
Gdy mamy kawałek mięsa, który nie bardzo nadaje się na kotlety
czy do upieczenia – wtedy najprościej pokroić go
na kawałeczki i zrobić gulasz.

Praktycznie na gulasz nadaje się każde mięso, nawet drobiowe.

Ja robię gulasz z ziemniakami –
dzięki którym ma on ciekawszy smak i konsystencję.

Najpierw kroję mięso na kawałki o średnicy
nie większej niż 3 cm i obsypuję przyprawami:
może być vegetta, do tego troszkę tymianku,
znacznie więcej majeranku, sproszkowaną paprykę,
szczyptę cynamonu,
minimalną ilość drobno posiekanego czosnku
i drobno posiekana cebulę.

Mieszam kawałki mięsa z tymi składnikami
i pozostawiam co najmniej na godzinę
– można też i na cała noc.

Na głęboką patelnię lub do rondla wlewam olej
lub smalec i na dobrze rozgrzanym tłuszczu
przesmażam kawałki mięsa tak, aby się ładnie przyrumieniły.

Następnie wsypuję pokrojone w kostkę ziemniaki
i dalej obsmażam, na dużym ogniu, mieszając,
aby mięso i ziemniaki nie przywarły do patelni.

Gdy ziemniaki też już są podrumienione, wlewam
bulion lub zimną wodę w takiej ilości,
żeby przykryła składniki i czekam aż zawrze.

Wtedy zmniejszam ogień, przykrywam patelnię pokrywką
i pozostawiam na ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Wspaniale smakuje z pieczywem
i na przykład z kiszonym ogórkiem.


  PRZEJDŹ NA FORUM