Golonka pieczona w piwie |
Niektóre diety preferują tłuste jedzenie, zatem golonkę pieczoną w piwie według tych diet można zaliczyć do zdrowego pożywienia. Najpierw golonkę obsypujemy solą, pieprzem i ziołami: trochę majeranku, tymianku, może być szczypta cynamonu i imbiru – pozwalamy jej w tych przyprawach poleżeć co najmniej godzinkę. Następnie wkładamy golonkę do brytfanki, zalewamy piwem do połowy i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy, aż będzie miękka i pięknie przyrumieniona, nie zapominając, żeby co jakiś czas polewać golonkę piwem, a właściwie sosem, bo w trakcie pieczenia wytapia się z niej tłuszcz, który łączy się z podlanym piwem, tworząc oryginalny w smaku, goryczkowaty sosik. Do golonki można podać groch z kapustą, kiszone ogórki, a najwspanialej smakuje z chrzanem. |