Spalacze tłuszczu
CLA - Kwas linolowy

CLA (Conjugated Linoleic Acid) to kwas linolowy otrzymywany z nasion słonecznika. Już około dwadzieścia lat temu świat usłyszał o sprzężonym kwasie linolowym zwanym w skrócie CLA. Odkrywcą tego kwasu był naukowiec z Uniwersytetu Wisconsin-Madison.

O CLA zrobiło się głośno od samego początku, gdy naukowiec poszukując rakotwórczych substancji w hamburgerach, wyodrębnił związek który zmniejszał częstotliwość występowania raka u myszy. Mimo licznych i wysoko wyspecjalizowanych badań do dnia dzisiejszego nie wiadomo, jak za pomocą CLA skutecznie walczyć z rakiem (są tylko przypuszczenia). Wiadomy jest fakt, że sprężony kwas linolowy dobrze wpływa na układ immunologiczny (zwiększa odporność na wirusy) i zwalcza reakcje alergiczne.
CLA a odchudzanie
CLA pomaga blokować komórki tłuszczowe przed ich rozrostem pod wpływem enzymu, który powoduje magazynowanie tłuszczu w organizmie, a znany jest jako lipaza lipoproteinowa. Poza tym, pomaga spalić zgromadzony tłuszcz poprzez zwiększenie wrażliwości komórek na hormon – insulinę, podnosząc metabolizm w mięśniach i pomagając w przyroście suchej masy mięśniowej.

Skuteczne odchudzanie za pomocą CLA?
Obecnie rynek suplementów odchudzających daje nam duży wybór. Sprzedawcy, lekarza, instruktorzy fitnessu często doradzają nam CLA i chwalą jego działanie. "Zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii" - słysząc te zalety jesteśmy wręcz zdumieni i pełni nadziei, że poprawimy swoją sylwetkę. Jednak jeśli chcesz skutecznie walczyć z nadwagą, otyłością konieczna jest odpowiednia dieta i zestaw ćwiczeń. Żaden rewelacyjny suplement nie przebije skutecznością w odchudzaniu aktywności fizycznej i diety typowo redukcyjnej.


  PRZEJDŹ NA FORUM