Zupa czosnkowa
Oto przepis na zupę czosnkową:


- bulion warzywny
- odrobina oleju
- mnóstwo czosnku
- pokrojona czerstwa bulka lub 2 kromki lekko czerstwego chleba (pszenno-żytni)
- 1-2 jajka

Na oleju chwilkę podgrzać czosnek, by chwycił jego aromat, przełożyć to do bulionu, dodać pieczywo, przyprawy.

Pieczywo rozpuści się i świetnie zagęsci zupę. Nie trzeba mąki. Ciekawy daje efekt.

Na samym końcu można dodać też dobrze rozbełtane jajko(lub 2), po czym od razu ściągnąć zupe z gazu,
by jajka nie ścięły się, można nawet zmiksować. Jajka dodają zupie aksamitności.

Można też zetrzec troche żółtego sera.

W taki sam sposób można zrobić zupę cebulową, tyle ze cebulkę zeszklić na oleju. Ale reszta ta sama.


  PRZEJDŹ NA FORUM