Sekrety czerwonego wina
Osoby pijące regularnie niewielkie ilości czerwonego wina, żyją dłużej. Bardzo ważną właściwością wina jest zwiększenie stężenia dobrego cholesterolu we krwi, a obniżanie poziomu złego. Zmniejsza też ryzyko zatoru, ponieważ ma składniki działające przeciwzakrzepowo. Odrobina czerwonego wina walczy również z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry, lepiej niż witamina E. Okazuje się nawet, że może także ochraniać organizm przed wieloma nowotworami. Kieliszek wytrawnego wina pity do obiadu obniża też ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, łagodzi skutki palenia papierosów i może zahamować infekcję wirusem opryszczki.
Jak z każdym lekarstwem, również i z winem nie można przesadzać. Zalecana dawka dla panów, którzy lepiej przyswajają alkohol to maksymalnie dwa kieliszki, natomiast dla pań jeden.


  PRZEJDŹ NA FORUM