Kluskie śląskie z gulaszem
Przygotowanie: 1 godzina
Duszenie: 45 minut
Porcja: 450 kcal
Składniki na 6 porcji

● 1 kg ziemniaków
● 1–2 jajka
● 6 dag mąki ziemniaczanej
● sól

GULASZ:
● 70 dag łopatki wieprzowej
● 2 duże cebule
● ząbek czosnku
● 2 łyżki smalcu
● szklanka bulionu
● łyżka przecieru pomidorowego
● listek laurowy
● słodka papryka, sól, pieprz

■ Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonym wrzątku (około 20 minut). Ostudzić, obrać, przetrzeć przez praskę.
■ Do ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, oprószyć solą, zagnieść ciasto. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, w każdej zrobić palcem niewielkie wgłębienie.
■ Kluski wkładać do osolonego wrzątku, zamieszać, przykryć. Gdy wypłyną, gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.
■ Gulasz: mięso pokroić w niedużą kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na smalcu stopionym w rondlu. Dodać mięso, podsmażyć ze wszystkich stron. Wlać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym, dodać liść laurowy, oprószyć papryką, solą i pieprzem. Dusić 45 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolać trochę gorącej wody). Podawać z kluskami śląskimi, polewając je sosem.
źródło:int


  PRZEJDŹ NA FORUM