Zapiekanka ziemniaczana
Czas przygotowania: 25 min
Porcja: 230 kcal

Na 4 porcje

* 4 ziemniaki
* 2 pomidory
* strąk czerwonej papryki
* 4 jajka
* 30 dag boczku lub kiełbasy
* 15 dag żółtego sera
* sól, pieprz
* bazylia, oregano

Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz, pokrój na plastry. Sparz pomidory i obierz ze skóry. Paprykę oczyść z nasion, pokrój w paseczki. Na oleju usmaż pokrojony w grubą kostkę boczek lub kiełbasę. Dodaj ziemniaki, podsmaż razem. Przewróć na drugą stronę, na ziemniakach ułóż paski papryki i plastry pomidorów, posyp bazylią i oregano. Chwilę podsmaż, wbij jajka (żółtka powinny być w całości), oprósz solą, pieprzem, posyp serem. Smaż kilka minut na małym ogniu (ponakłuwaj białka, by się szybko ścięły).


  PRZEJDŹ NA FORUM