Wędzone polędwiczki z sosem z lawendy
SKŁADNIKI:
• 2 polędwiczki wieprzowe • łyżeczka suszonych kwiatów lawendy • 3 łyżki masła • 4 cebule szalotki • 4 ząbki czosnku • 150 ml sosu pieczeniowego • 1 garść siana • 100 ml czerwonego wina • 1 łyżka ziół prowansalskich • 1 laska kory cynamonu • 6 pomidorków koktajlowych • 150 g zielonej fasolki • 3– 4 źdźbła trawy żubrowej • sól, pieprz, oliwa

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
• Polędwiczki przekładamy na deskę, czyścimy i równamy, obtaczamy w soli, pieprzu, posiekanym czosnku, oliwie i połamanej trawie żubrowej. • Na suchej patelni na ogniu układamy siano, sypiemy zioła prowansalskie, trawę żubrową i rozgnieciony czosnek w łupinach. • Na wierzch układamy kratkę, na niej polędwiczki, przykrywamy przykrywką; ogień nie może być za mocny – siano i zioła mają się tlić. • Wędzimy polędwiczki z każdej strony do zmiany koloru mięsa. • Uwędzone polędwiczki przekładamy najpierw na parę minut na patelnię, potem na blachę z pergaminem; pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 10– 12 minut. • Zieloną fasolkę tniemy na kawałki i blanszujemy w osolonym wrzątku, ale nie do miękkości – musi być chrupka; przekładamy do zimnej wody, hartujemy. • Na patelnię z oliwą wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek w plasterkach i odcedzoną fasolkę; smażymy, dodając pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, masło, sól i pieprz. • Na patelnię po polędwiczkach wrzucamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, zalewamy czerwonym winem i redukujemy do połowy objętości. • Dodajemy sos pieczeniowy i laskę cynamonu, gdy sos się zredukuje dodajemy masło i delikatnie rozprowadzamy, aby się nie rozwarstwiło; doprawiamy solą i pieprzem. • Na koniec dodajmy suszone kwiaty lawendy i przecedzamy sos przez sito. • Na talerze wykładamy fasolkę z szalotką, na to kładziemy polędwiczkę pokrojoną w plastry, polewamy sosem, dekorujemy trawą żubrową.


  PRZEJDŹ NA FORUM