Zapiekanka ziemniaczana z mielonką
SKŁADNIKI:
● 3/4 kg ziemniaków ● 20 dag mielonki wieprzowej (z puszki) ● 3/4 szklanki śmietany ● cebula ● 2 jajka ● łyżka posiekanej natki ● 2 łyżki margaryny ● łyżka bułki tartej ● sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:
■ Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do osolonego wrzątku, obgotować (8 minut). ■ Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 1/2 łyżki margaryny. Mielonkę pokroić. Jajka roztrzepać ze śmietaną, wymieszać z mielonką, cebulą i natką, przyprawić. ■ Formę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą. Włożyć 1/3 ziemniaków, połowę mielonki, 1/3 ziemniaków, resztę mielonki i ziemniaków, posmarować resztą margaryny. Piec 20 minut w temp. 180°C.


  PRZEJDŹ NA FORUM