Babka na skromną kieszeń
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 60 dag mąki - 12,5 dag cukru - łyżka oliwy - 2 żółtka i 2 jaja - szklanka mleka - 3 dag drożdży - aromat cytrynowy - szczypta soli DEKORACJA: - cukier puder

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Drożdże rozpuść w mleku, dodaj 15 dag mąki, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. 2 żółtka i 2 całe jaja utrzyj z cukrem. Resztę mąki wysyp na stolnicę, ręką zrób niewielki dołek i wlej rozczyn oraz utarte z cukrem jaja. Całość wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wtedy dodaj oliwę, aromat cytrynowy i sól i dalej wyrabiaj. Starannie wyrobione już ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do podrośnięcia, a następnie przełóż do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstaw do średnio gorącego piekarnika. Piecz około 45 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu babkę posyp cukrem pudrem.


  PRZEJDŹ NA FORUM