Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us Generate Your Own Glitter Graphics @ GlitterYourWay.com - Image hosted by ImageShack.us

NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » KULINARIA » WIELKANOCNE PRZYSMAKI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Wielkanocne przysmaki

  
Tabaluga71
26.02.2008 10:11:01
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66879
Od: 2008-2-14

WIELKANOCNE PTASIE GNIAZDKA

Jaja przepiórcze na bagietce z kiełkami

Składniki na 6 porcji

• 18 jajeczek przepiórczych

• 1 mała makrela wędzona

• 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy

• 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

• 1 bagietka

• kiełki lucerny, listki sałaty


Etapy przygotowania

1.
Jajka przepiórcze obmyć i ugotować na twardo (ok 4 min) i obrać ze skorupek.

2.
Makrelę obrać po czym zmielić i wymieszać z majonezem, musztardą i papryką. Bagietkę pokroić prostopadle na kromeczki grubości ok 2 cm. Smarować każdą kromkę masą, na środku układać jajeczka (2-3 w zależności od wielkości przekroju bagietki) a dookoła kiełki , które ładnie lepią się do pasty. Zamiast pasty mozna użyć np. majonezu z chrzanem. Gniazdka ułozyć na listkach sałaty.
Obrazek
  
Electra19.03.2024 04:14:22
poziom 5

oczka
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:13:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66881
Od: 2008-2-14
ZIELONE UFO-JAJA
Obrazek

Składniki na 4 porcje

• 8 jaj ugotowanych na twardo

• 1 duże awokado (dojrzałe!!)

• 2 łyżki majonezu, 1 łyżka ostrej musztardy

• sok z pół cytryny

• pół szklanki drobno siekanych orzechów włoskich

• sól i pieprz czarny do smaku

• szczypiorek i kukurydza z puszki do dekoracji

Ugotowane na twardo jaja kroimy na połówki (wzdłuż) i wyjmujemy do miseczki żółtka. Dodajemy dojrzały miąsz z 1 awokado - skrapiamy cytryną by nie sczerniał. rozgniatamy dokładnie widelcem lub miksujemy blenderem. Do masy dodajemy majonez, musztardę połowę orzechów i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Napełniamy połówki jaj masą , połowę jaja posypujemy orzechami, a na drugiej połówce robimy oczka z kukurydzy i czułki ze szczypiorku. Układamy na półmisku . Jest miłym i zdrowym akcentem świątecznego stołu szczególnie dla małych biesiadników.
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:15:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66882
Od: 2008-2-14
Jajka pysznie faszerowane
Obrazek

Składniki

• 10 jajek

• 1 opakowanie serka twarogowego cebulowego lub czosnkowego

• 10 dag szynki konserwowej

• 2-3 ogórki konserwowe

• kilka rzodkiewek

• 1 mała cebula

• 2-3 kawałki papryki konserwowej

• ewentualnie drobny szczypiorek

• majonez "Babuni"

• sól, pieprz

• odrobina cukru

• Do dekoracji: sałata i natka pietruszki


Etapy przygotowania

1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przepołowić i wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać serek twarogowy i wyrobić widelcem na gładką masę.

2. Cebule bardzo drobno posiekać. Szynkę, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy jajecznej. Ponownie dokładnie wymieszać. Posiekać drobno szczypiorek. Połączyć z masą. Dodać kilka łyżek majonezu (około 2-3), sól, pieprz do smaku, oraz odrobinę cukru i ponownie dokładnie wymieszać. Schłodzić.

3. Następnie układać łyżką w wydrążonych jajkach. Na koniec ułożyć jajka na półmisku, na liściach sałaty, udekorować "ślimaczkami" z majonezu i np. zieloną pietruszką. Smacznego!!!
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:16:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66884
Od: 2008-2-14
Wiosenny pasztecik jajeczno - pieczarkowy
Obrazek

Składniki

• 10 jajek ugotowanych na twardo

• 25-30 dag pieczarek

• duża cebula

• 4 łyżki groszku konserwowego z puszki

• 4 łyżki żółtego startego sera (niekoniecznie)

• pęczek posiekanego szczypiorku

• 2 jajka surowe

• 3/4 szklanki bułki tartej

• 4 łyżki gęstej śmietany

• 1-2 łyżki majonezu ("kielecki" lub "babuni")

• sól, pieprz

• kilka łyżek oleju do smażenia

• tłuszcz i bułka tarta do foremki keksówki


Etapy przygotowania

1. Jajka ugotowane na twardo obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

2. Pieczarki i cebulę obieramy, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i pieczarki, smażymy około 10 minut. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy starte jajka, starty żółty ser (niekonieczne), groszek z puszki, posiekany szczypiorek, bułkę tartą, majonez, śmietanę i wbijamy jajka. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Formę keksówę (mniejszą lub większą - najwyżej będzie różnica w wysokości pasztetu) smarujemy tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Wykładamy masę i pieczemy około godzinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

4. Podajemy po przestygnięciu, np. z sosem majonezowo- śmietanowym ze szczypiorkiem, ketchupem itp... Smacznego !
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:18:26
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66885
Od: 2008-2-14
Chrzanowa sałatka

Obrazek

Składniki na 4 porcje

• 50 dag makaronu literki

• 20 dag łososia wędzonego

• 1 papryka żółta

• 1 papryka czerwona

• 2 łyż chrzanu ze słoiczka, 2 łyż majonezu

• 2 pomidory

• sól, pieprz


Etapy przygotowania

1. Warzywa drobno pokroić w kostkę. Makaron ugotować w/g przepisu.

2. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać chrzan i majonez oraz doprawić. Pyszna !!!
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:20:20
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66886
Od: 2008-2-14

Wielkanocny żurek na śniadanie.


Składniki na 2 porcje

• Barszcz biały tzw. żurek - kupiony w sklepie lub wykonany osobiście

• różne rodzaje wędlin z lodówki - po kawałeczku

• dwa jajka na twardo

• korzeń chrzanu (umyty i obrany)






Etapy przygotowania

1. Kroimy wędlinki w drobniutką kosteczkę , mieszamy je ze sobą w jednym naczyniu. Do głębokich talerzy wkładamy solidne porcje krajanki.

2. Na wierzch kopczyka sypiemy pokrojone 1-jajko na twardo. Strugamy chrzan na tarce i też posypujemy kopczyk.

3. Zagotowujemy żurek , jeszcze wrzący wlewamy na talerz. Podajemy z chlebem pszennym lub żytnim.Smacznego!!!
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:22:58
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66887
Od: 2008-2-14
Jajka w sosie andaluzyjskim

Obrazek

Składniki

• 5-7 jajek

• czubata łyżka keczupu

• szklanka majonezu

• 3 papryki czerwone marynowane

• sól


Etapy przygotowania

1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na połowę, ułożyć na półmisku, zalać sosem i ochłodzić.

2. Przygotowanie sosu: majonez wymieszać z keczupem, dodać paprykę pokrojoną w krótkie, cienkie paseczki.
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:26:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66889
Od: 2008-2-14
Kurczak pieczony w sosie słodko-kwaśnym

Obrazek

Składniki na 4 porcje:
• kurczak o wadze ok. 2 kg

• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

• garść grubo posiekanej zielonej pietruszki

• 4 kawałki imbiru o wielkości kciuka, starte na tarce razem ze skórką

• 2 strąki czerwonej papryki, przepołowione i wypestkowane

• 2 strąki żółtej papryki, przepołowione i wypestkowane

• 4 czerwone cebule, obrane

• 2 świeże papryczki chilli, przekrojone na pół

• dojrzały ananas, obrany, pokrojony na ćwiartki i posiekany

• łyżka pokruszonych nasion kopru włoskiego

• oliwa

• 2 łyżki cukru

• 6 łyżek octu balsamicznego


Etapy przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C. Przypraw obficie kurczaka w środku i na zewnątrz, a następnie napełnij pietruszką wymieszaną z imbirem. Pokrój papryki i cebule na ćwiartki i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj chilli, ananasa i nasiona kopru. Polej kilkoma łyżkami oliwy, oprósz solą, pieprzem i starannie wymieszaj. Na warzywach połóż kurczaka, posmaruj niewielką ilością oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczak jest gotowy, kiedy mięso na udkach daje się łatwo oddzielić od kości.

2. Przełóż kurczaka na talerz razem z połową warzyw i ananasa. Odstaw na 5 min, a w tym czasie przygotuj sos. Resztę warzyw z ananasem przełóż z naczynia żaroodpornego do pojemnika malaksera, dodaj cukier, ocet, przypraw do smaku solą i zmiksuj na gładki sos – w razie potrzeby możesz go rozcieńczyć odrobiną wrzątku. Raz jeszcze przypraw do smaku.

3. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, aby tak przyrządzonego kurczaka można było podać z czymś innym niż zasmażany makaron lub ryż gotowany w wodzie albo na parze. Smacznego!
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:27:39
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66890
Od: 2008-2-14

Roladki wołowe


Składniki na 4 porcje

• 50 dkg wołowiny zrazowej

• 20 dkg wędzonego boczku

• 2-3 cebule, 2-3 ogórki kiszone

• 20 dkg kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej

• skórki z razowego chleba

• musztarda,sól, pieprz,piwo lub wywar,tłuszcz do smażenia


Etapy przygotowania

1. Wołowinę pokroić na plastry,zbić tłuczkiem i uformować owalne plastry.Posypać pieprzem i solą ,posmarować musztardą.

2. Boczek pokroić w plastry.Kiełbasę,ogórki,skórki z chleba w słupki.Cebulę w piórka.

3. Na przygotowane plastry mięsa układać boczek, cebulę,kiełbaskę,ogórki i skórki chleba.Całość zwijać w rulon,spiąć wykałaczką.

4. Na rozgrzanej patelni obsmażać roladki.Gdy się zrumienią przełożyć do rondla,podlać piwem lub wywarem i dusić do miękkości.Pod koniec duszenia włożyć 1-2 kromki chleba razowego w celu zagęszczenia sosu.
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:29:11
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66891
Od: 2008-2-14
Żur w chlebie

Obrazek

Składniki

• 2 małe chlebki (12 cm średnicy)

• 0,5 l zakwasu

• marchewka, seler, cebula

• 8 jajeczek przepiórczych

• ziele angielskie, liść laurowy

• 2 suszone grzyby

• sól, pieprz

• białko jajka

• 0,25 l śmietany


Etapy przygotowania

1. Pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby zalej 2 l wody i gotuj godzinę. Przecedź, dodaj zakwas, przetarty czosnek, pogotuj chwilę. Pod koniec wlej śmietanę, przypraw.

2. Z chlebów odetnij wierzchy, wydrąż miąższ, środki posmaruj białkiem, zapiecz. Do tak przygotowanych chlebków wlej żur. Podawaj z jajami przepiórczymi na twardo.
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:31:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66895
Od: 2008-2-14

Schab w sosie czosnkowo - serowym z pieczarkami


Obrazek
Składniki

• 4 kotleciki schabowe bez kości

• 25 dag pieczarek

• 10 dag sera żółtego

• 4 ząbki czosnku

• 2 szklanki bulionu (może być z kostki-np. grzybowy)

• pół szklanki gęstej śmietany

• mąka

• kilka łyżek oleju

• sól, pieprz

• posiekana zieleninka (natka pietruszki, szczypiorek)


Etapy przygotowania

1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla. Zalewamy bulionem. Dusimy.

2. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki lub półplasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. godzinki, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia. Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku.

3. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łączymy z ciepłym sosem.

4. Podajemy schab z ziemniakami, ryżem, posypujemy porcje posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego !
  
Electra19.03.2024 04:14:22
poziom 5

oczka
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:33:19
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66896
Od: 2008-2-14
Smażony schab z serem mimolette
Obrazek

Składniki na 4 porcje



• 6 grubszych plastrów schabu

• 6 plasterków sera Mimolette



• przyprawy:



• sól

• pieprz cayenne

• pieprz ziołowy

• tymianek

• rozmaryn






Etapy przygotowania

1. Schab rozbijamy dość cienko. Przyprawiamy. Kładziemy na połówce schabu ser żółty i składamy schab na pół - mocno go dociskając. Nie bójmy się tego, że po bokach wystaje ser... potem, po usmażeniu kapitalnie to wygląda.

2. Posypujemy z wierzchu mocno przyprawami. Obtaczamy w mące. Smażymy na wolnym ogniu z obydwu stron na złotawy kolor.

3. Podajemy gorące do ziemniaczków i surówek. Smacznego !!!
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:35:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66897
Od: 2008-2-14
Wyjątkowa polędwica wieprzowa

Obrazek

Składniki na 4 porcje

• 1 łyżka ziaren białego pieprzu

• 1 łyżka ziaren kolendry

• 4 1/2 łyżki mielonego cynamonu

• 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

• 1 łyżeczka mielonych goździków

• 3 1/2 łyżki niesłodzonego kakao

• 4 łyżki soli morskiej, najlepiej szarej

• 2 polędwice wieprzowe (okolo 1/2 kg każda)

• Oliwa z oliwek


Etapy przygotowania

1. Oczywiście ten kto nie ma czasu, albo nie chce się bawić z przyprawami, może pominąć pierwszy etap przygotowań i użyć zmielonych już produktów. Ten kto ma czas i ochote najpierw musi wykonać mieszankę przypraw w bardziej pracochłonny sposób. Na rozgrzanej patelni trzeba prażyć ziarna białego pieprzu i kolendry aż do momentu kiedy zaczną pękać. Następnie dokładnie należy je zmielić, utłuc, rozdrobnić według sobie znanego sposobu i połączyć je z resztą przypraw włącznie z kakao i solą.

2. Polędwice proszę oczyścić z kawałków tłuszczu i błony. Następnie dokładnie natrzyj mięso przygotowaną mieszanką przypraw. Potrzebna nam będzie tylko część proszku, resztę można przechowywać do trzech miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i kiedy już jest naprawdę gorąca, wyłóż na nią kawałki mięsa i smaż z każdej strony aż do mocnego zbrązowienia (około 2 minuty z każdej możliwej strony). Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C piecz kawałki mięsa przez około 20-30 minut, albo do momentu aż będą zupełnie gotowe w środku. Odczekaj 10 minut zanim zaczniesz kroić polędwice na porcje. Danie jest naprawdę zaskakująco smaczne i robi wrażenie. Dobre jest podane z sałatą z cytrusowym winegretem.
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:37:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66898
Od: 2008-2-14

Jajka marynowane "kolorowe"

Obrazek
Składniki

• Proporcje na 6 jajek (3 czerwone i 3 żółte)


Czerwone:

• 1 szkl. wywaru z buraków czerwonych, 2 liście laurowe,

• 5 goździków, 1 łyżka cukru, 100 ml czerwonego octu winnego

• 1 łyżeczka soli.


Żółte:

• 1 łyżka kurkumy, 1 łyżeczka curry w proszku, 2 liście laurowe,

• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 5 goździków, 2 łyżki sosu sojowego,

• 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 100 ml jasnego octu winnego


Etapy przygotowania

1. Czerwone: gotujemy wywar z buraków lub używamy koncentratu barszczu, dodajemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i po ostudzeniu wkładamy ugotowane jajka (również schłodzone), obrane ze skorupek na co najmniej 12 godzin. Żółte robimy identycznie, czyli do schłodzonego wywaru z 1/2 l wody i reszty składników wkładamy jajka bez skorupek na co najmniej 12 godzin.


  
Tabaluga71
26.02.2008 10:40:02
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66899
Od: 2008-2-14


Ilość edycji wpisu: 1

Sałatka rybna


Obrazek
Składniki na 4 porcje

• 1/2 kapusty pekińskiej

• 1 puszka kukurydzy

• 20 oliwek czarnych

• 20 dag pieczarek

• 2 ogórki kiszone

• majonez

• sól, pieprz

• łosoś wędzony ok 20 dag


Etapy przygotowania

1. Ogórki, kapustę i pieczarki pokroić w paski.

2. Wszystkie składniki warzywne wymieszać, dodać łososia, majonez i przyprawić.

3. Schłodzić przed podaniem. Pycha
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:56:51
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66903
Od: 2008-2-14
Łopatka w sosie własnym
Obrazek

Składniki na 8 porcji

• ok. 1 kg łopatki

• 2 marchewki

• 1 duża lub 2 mniejsze cebule

• 1 łyżka soli

• 0,5 łyżeczki pieprzu

• 2 łyzki oleju


Etapy przygotowania

1. Marchew i cebulę posiekamy drobniutko i mieszamy ze solą, pieprzem i olejem. Powstałą masą dokładnie pokrywamy uprzednio wymyty i osuszony kawałek mięsa. Chowamy to do garnka, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.

2. Po tym czasie przestawiamy garnek do piekarnika, ustawiamy na temperaturę 180 st. C i trzymamy tam 1,5 godziny, cały czas pod przykryciem.
  
Tabaluga71
26.02.2008 10:58:25
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66904
Od: 2008-2-14
Babka czekoladowo-orzechowa

Składniki na 10 porcji

• 20 dag mąki

• 15 dag masła

• 15 dag orzechów laskowych

• 4 jaja

• 15 dag cukru

• 10 dag czekolady deserowej

• 2 łyżeczki cukru waniliowego

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• aromat rumowy


Poncz:

• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

• łyżka spirytusu lub rumu


Do dekoracji:

• gotowa polewa czekoladowa


Etapy przygotowania

1. Orzechy zemleć (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni.

2. Do mąki dodać proszek, miękki tłuszcz, posiekać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jaja i ucierać. Następnie dodać aromat, czekoladę i orzechy.

3. Ciasto wyłożyć do formy na babkę. Piec 60 minut w temp. 170-180 st. C.

4. Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody. Wystudzić, dodać alkohol.

5. Upieczone ciasto po 10 minutach nasączyć ponczem.

6. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami laskowymi.
  
Tabaluga71
26.02.2008 11:00:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66905
Od: 2008-2-14

Mazurek migdałowy


Obrazek

Składniki na 12 porcji

• 10 dag migdałów

• 7 żółtek

• 1/2 szklanki cukru

• 4 białka

• 10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego

• 1/2 łyżeczki cynamonu

• skórka otarta z pomarańczy

• masło i cukier do blachy

• migdały i kandyzowane pomarańcze do dekoracji

• gotowy lukier


Etapy przygotowania

1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Utrzeć dodając po jednym żółtku, dosypując cukier, cynamon i skórkę pomarańczową.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, posypać startym razowcem, delikatnie wymieszać.

3. Masę wyłożyć do mazurkowej formy posmarowanej masłem i oprószonej cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

4. Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i migdałami.
  
Tabaluga71
26.02.2008 11:01:41
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66906
Od: 2008-2-14

Śmietanowiec


Obrazek

Składniki

• 1/2 l śmietany kremówki

• 1/4 szklanki mleka

• łyżka cukru pudru

• 2 torebki cukru waniliowego

• 2 torebki cukru waniliowego

• 2 czubate łyżki żelatyny

• 3 galaretki (każda w innym kolorze)

• puszka ananasów

• bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp.


Etapy przygotowania

1. Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie] rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.

2. Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę. W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.

3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.

4. Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić. Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.

  
Tabaluga71
26.02.2008 11:03:19
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Posty: 2686 #66908
Od: 2008-2-14


Ilość edycji wpisu: 1

Tort serowy


Obrazek


Składniki na 6 porcji


Ciasto:

• 4 jajka

• 2 łyżki mąki

• 5 dag startych migdałów

• 4 łyżki cukru


Masa:

• 20 dag zmielonego sera twarogowego

• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 proc.

• 3 łyżki cukru pudru

• łyżeczka żelatyny

• cukier waniliowy


Do dekoracji:

• puszka brzoskwiń

• galaretka wiśniowa


Etapy przygotowania

1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na gęsty krem.

2. Dodaj mąkę i migdały.

3. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

4. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i piecz 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudź.

5. Ser utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

6. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dokładnie wymieszaj z serem.

7. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, lekko podgrzej, rozpuść i wymieszaj z masą.

8. Masę serową przełóż na ostudzone ciasto i delikatnie wyrównaj powierzchnię.

9. Brzoskwinie wyjmij z zalewy, pokrój na ćwiartki, ułóż na wierzchu.

10. Galaretkę przygotuj według przepisu, używając trochę mniej wody, by szybciej stężała. Gdy

11. Tort schładzaj w lodówce przynajmniej 2 godziny.
  
Electra19.03.2024 04:14:22
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » KULINARIA » WIELKANOCNE PRZYSMAKI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny


BanMax.com - skuteczna reklama - wymiana bannerowa Najlepsze fora w Sieci!